Apunta-t'hi

Vine a gaudir de la ciència amb La Colla!

A partir de les 18 h en l'antic llit del riu Túria de València.

CARTELL MEDNIGHT
CARTELL MEDNIGHT
24 de setembre 2021 - 11:06

Divendres 24 de setembre per la vesprada, La Colla té una cita amb La Nit Mediterrània de les Investigadores, una oportunitat per a acostar la ciència als més menuts i menudes de la casa i apuntar-se a l'espai infantil de la televisió autonòmica valenciana.

A partir de les 18 h, hi haurà una trentena d'activitats de divulgació científica als jardins del Palau de la Música de l'antic llit del riu Túria. S'han preparat tallers i actuacions que tenen com a fil conductor el treball desenvolupat per les dones investigadores de la conca mediterrània.

Nit Mediterrània de les Investigadores de 2019, celebrada als Jardins de Vivers.
Nit Mediterrània de les Investigadores de 2019, celebrada als Jardins de Vivers.

València celebra així la fi de festa de la Mednight, un projecte europeu que ha tret la ciència dels laboratoris durant tres mesos per 370 ciutats.

Les àrees temàtiques dels tallers són Geologia i biodiversitat, Mar i contaminació, Clima i energies netes, Dieta i nutrició, Vida i salut, Història i patrimoni, Dones científiques i Futur. Un dels temes estrella d'aquest esdeveniment és la lluita contra el coronavirus. Per això, alguns tallers explicaran com s'obtenen les vacunes i com es fa una PCR.

Taller del Mednight de 2019 als Jardins de Vivers
Taller del Mednight de 2019 als Jardins de Vivers

Els xiquets i xiquetes també podran conéixer el món invisible dels microorganismes, jugar a convertir-se en un dels bacteris que habiten el Mediterrani i formen part de la nostra dieta, i saber si són els nostres amics o no.

Hi haurà un taller per a fomentar hàbits de vida saludable, com ara seguir la dieta mediterrània i el poder antioxidant de la fruita. A més a més, s'explicaran algunes curiositats sobre les plantes, com els nanomaterials poden netejar el mar i el poder luminescent de la perovskita, un nou material amb aplicacions sorprenents. També els avanços en medicina reproductiva i les malalties rares, o com es detecten les malalties a través de l'ADN seran protagonistes de la Mednight. I no faltarà un dels tallers de més èxit: és el que ensenya a fabricar slime, la gelatina viscosa tant agrada els menuts.

Xiqueta en la Nit Mediterrània de les Investigadores de 2019 a València.
Xiqueta en la Nit Mediterrània de les Investigadores de 2019 a València.

Dins del recinte, els més menuts podran gaudir de màgia ambientada en el món de la investigació científica europea, i emportar-se un origami o menjaclosques sobre temes de la Unió Europea. I hi haurà espai per a la divulgació, amb científics que exposaran al públic els treballs que duen a terme en l'àmbit mediterrani europeu.

A partir de les 20 h, l'activitat es desplaçarà a l'escenari, on s'estrenarà un documental que mostra el treball de científics i científiques sobre el mar Mediterrani en els camps de la biologia marina, la història, la física, la geologia i la meteorologia; i s'ha gravat a bord del veler de la Mednight durant 15 dies en diferents ports, com ara Dénia, Palma de Mallorca, Càller, Palerm, Messina i Catania.

Actuació Mednight de 2019 als Jardins de Vivers de València
Actuació Mednight de 2019 als Jardins de Vivers de València

Després de la projecció, a les 21 h, arribarà el temps de l’humor amb el personal investigador de les empreses organitzadores, que han preparat actuacions i monòlegs sobre les seues investigacions. L'acte el presentarà Maria Juan i estarà seguit d'un fragment de l'obra de teatre Projecte Meitner, que homenatja la figura de Lise Meitner, pionera de la física nuclear. Finalment es recrearà un laboratori on les investigadores parlaran de la qualitat visual i patologies oculars amb el fil argumental del color blau del Mediterrani.

La Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) i la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de la Comunitat Valenciana (Incliva) participen juntament amb el CSIC i la Universitat de València en l'organització de la Nit Mediterrània de les Investigadores.

Aprofita per a aprendre sobre ciència de manera divertida i fer-te de La Colla!

També et pot interessar

stats